• paracliswide

Istoricul parohiei

Istoricul parohiei este în strânsă legătură cu istoricul bisericuței-capelă, filială, construită în anul 1888, care a fost folosită ca și capelă pentru prohodirea celor adormiți în Domnul din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bucecea.

Inițial, această bisericuță, aparținea de parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bucecea, deoarece în localitatea Bucecea a existat o singură parohie până în anul 1936, așa cum reiese din istoricul bisericii. Această bisericuță a fost folosită ca și capelă până în anul 1936, când în localitatea Bucecea s-a înființat a doua parohie: Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea I Târg.

Primul preot paroh al acestei parohii a fost preotul iconom stavrofor Cojocaru Gheorghe din localitatea Fântânele – Suceava. Acest preot a păstorit între anii 1936 (30 ianuarie) – 1982 (februarie). În acea perioadă găsim menționat ca epitrop pe domnul Teodor P. Mihai, iar ca și consilieri parohiali pe enoriașii: Iurcu Vasile, Dumitru Mihai, Dumitru Barbălată și Țucă Ilie.

În perioada 1982 (februarie) – 1985 (martie), Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea I Târg a fost păstorită de preotul Pavel Pavel, care s-a transferat în martie 1985 la parohia Dumbrăvița – Ruginoasa, județul Iași, unde a ctitorit o impunătoare Biserică. În perioada martie-octombrie 1985 parohia a fost suplinită de preotul Buțerchi Dumitru, parohul parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” – Bucecea. Începând cu data de 26 octombrie 1985 parohia este păstorită de Preotul Paroh Cojocariu Vasile.

La început, parohia s-a numit Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea I Târg, iar mai târziu s-a numit Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea, fiind catalogată parohie de gradul I rural. Începând din anul 2004, când comuna Bucecea a devenit oraș, parohia a fost încadrată în categoria II urban b.

  • Facebook